Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természeti értékeink

2008.11.12

 

 

Mihályi természeti értékei:

 

Mihályi büszkeségei a fasorok: eperfasor, hársfasor és platánsor húzódik a falu három fő utcája mentén. Ezek több évtizedesek és helyi védettséget élveznek.

Híresek a mihályi százados platánok is. A legidősebb az óvoda udvarán terpeszkedő két-háromszáz éves óriásplatán. Az iskola udvarán, a sportpálya mellett és a kastélyparkban is áll egy-egy 100-150 éves platán.

 

Kép

Mihályi terei, utcái szépen parkosítottak. Történeti jelentőségű a Dőry-kastély védett parkja. Legöregebb fáit I. Dőry Miklós ültette, térszerkezete még őrzi a régi park struktúráját.

Az egykori, már elbontott Fiath-kastély parkjának egyes részei, fái is megvannak még a sportpálya és az óvoda környékén.

 

Kép

 

A nagy természetvédelmi jelentőségű öreg, odvas fák számos védett madárnak és rovarnak adnak otthont. Ebből a szempontból kiemelkedő a Kis-Rába partján levő eperfasor és kastélypark: mintegy 50 itt előforduló madárfajból közel 30 rendszeresen költ is a területen. Különösen fontos a baglyok és a harkályfajok költése. 

Most már van költő fehér gólya párunk is, remélhetőleg maradnak is. Ha visszatérnek, fotó is lesz róluk!

 

 Kép

 

A fenti képen látható fák már sajnos nincsenek meg. A temetőt díszítette egy évszázadon át a két csüngő ágú vérbükk. Az európai viszonylatban is egyedülálló értéket képviselő védett faóriásokat az Önkormányzat kivágatta.

 

 

 

A mappában található képek előnézete Természeti értékeink

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.