Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szentháromság templom

2008.11.12

 

Szentháromság templom:

 

Mihályi, Korona u. 2.  ( A Dőry-kastéllyal szemben)

 

szentharomsag-templom-uj-szinben.jpg

A mai Szentháromság templomot a XIV. században mint Szent György templomot írják le, de 1700-ban már csak a falairól tesznek említést. 1712-ben épült újjá barokk stílusban. 1757-ben két mellékhajóval bővítették. A háromajtós, egytornyos templom tornyának érdekessége a toronysisak sarkain álló négy főangyal szobra.

 

 

 

 Kép

A gazdag templombelső sok látnivalót kínál. 1750 körül készült a rokokó keretes főoltár. Építményének kettős talapzata van. Korinthoszi oszlopok között négy szentet ábrázoló barokk szobor áll. A háromrészes párkány felett Szent György alakja látható. Oromzatán az angyalkák tartják a Niczky-család címerét. Az oltárképen Mária megkoronázása látható.

A mellékoltár 1760-ból való, kilenc barokk szobor díszíti.

 

 

 

 

  

Kép A márvány Keresztelőkút és a felette látható rokokó fafaragás 1750 körüliek. Szintén ebből az időből való a rokokó Húsvéti gyertyatartó.

A XX. század elején készültek a barokkos lendületű freskók és a rézdomborítású stációsorozat.

 A templom belső falában Sziklakápolna, valamint díszes, címeres síremlékek találhatók. Közülük említésre méltó Tóth István költő síremléke.

A húsvéti ünnepkör egyedülálló látványossága Mihályiban a Szent sír.

A templomot 2001-ben kívülről felújították. Ekkor kapta kellemes, rózsás színét. 2010-ben pályázati forrásból megújult a templom tetőszerkezete is.

 

 

 

A mappában található képek előnézete Műemlékeink

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.